Frågor och svar om behandlingarna

Hur ofta behöver jag gå få massage

Det är helt individuellt. Hur ofta du och din kropp behöver massage beror på en mängd olika faktorer såsom arbetsställningar och rörelsemönster i vardagen, din hållning, träning och om du ofta känner dig stressad m.m.

En del kommer t ex någon gång i månaden för att det är skönt och i förebyggande syfte och i många fall även för att få bort sin smärta eller hålla den under kontroll. Medan andra har mer värk och problem och då, för att få så bra resultat som möjligt, kommer mer ofta. I det senare fallet, om du har mycket problem av t ex smärta/stelhet, så är det rekommenderade att komma en gånger i veckan i några få veckor för att verkligen få så bra och snabbt resultat som möjligt. 

Jag tränar, behöver jag massage då 

Massage är det perfekta komplementet till träning, eftersom det återställer rörligheten och motverkar spänningar i musklerna. Det finns även flera studier på att massage minskar träningsvärk, ökar muskelfunktionen och minskar muskelutmattningen.

 

Vad är ryggskott och hur är behandlingen
Ryggskott eller sträckning i ryggen som det också kallas är ett tillstånd i ryggens muskler och besvären kan sitta i upp till sex veckor om de inte behandlas. Vid akut tillstånd som kan komma vid t ex en hastig felaktig rörelse.

Jag behandlar genom att massera ryggmusklerna mjuka och därefter undersöka ev låsningar i bäckenets och ländryggens kotor, genom en manipulation brukar ryggskottet ge med sig efter ett par behandlingar om du söker hjälp i tid.

Har du däremot gått en längre tid med problemet i ryggen så att det är ett kroniskt tillstånd behövs fler behandlingar eller annan terapiform såsom naprapat eller kiropraktor.

 

Vad är ischias 

Ischiassmärta är smärta som strålar ut från nedre delen av ryggen ut i ena benet och ända ned i foten.

 

Den kan vara orsakad av ett diskbråck. Diskbråck beror på att den utbuktande disken trycker mot nerver i ryggens nedre del. Om du får svårt att kontrollera urin och avföring eller förlorar känsel i underlivet ska du söka vård akut.

 

Ischiassmärta försvinner oftast stegvis.

Värk som strålar ut i ena benet kan också vara ett symtom vid annan ryggvärk än diskbråck. Andra orsaker till ischiasliknande smärta i benet är överbelastning eller felbelastning av rygg eller bäcken, höftproblem, knäproblem och förträngningar i kärl. Smärtorna är oftast inte lika tydliga som vid ischias som orsakas av diskbråck.

 

Falsk ischias

Smärtorna vid falsk ischias kommer inte från diskbråck eller irritation av nervrötterna som formar ischiasnerven. Falsk ischias uppkommer istället av tryck på ischiasnerven utanför ryggraden, det finns även falsk ischias som beror på utstrålande värk från muskler, leder utan inklämning eller påverkan på nerven.

Smärtan vid falsk ischias förläggs ofta från nedre höften ned till knäet.

Det är sällsynt att smärtan fortsätter nedanför knäet och känselnedsättning, muskelsvaghet förekommer nästan aldrig.

Falsk ischias är vanligare än äkta ishias.

 

 

Vad är nackspärr
Det är ett kramapktigt tillstånd i nackens muskler, vilket ibland även har bidragit till att vissa kotor har låst sig. Efter undersökning masseras de berörda nackmusklerna samt bröstryggen och ibland behövs även en traktion av nackens kotor.