Strain & Counterstrain - SCS
Med en enkel, mjuk metod kan man få spända och låsta muskler att slappna av

Strain Counterstrain är en  metod som utvecklades av osteopaten Lawrence H. Jones. Det är en vanligt förekommande behandlingsmetod inom osteopatin och ingår i utbildningen till osteopat. Det finns även fristående kurser på The Jones Institute i USA och i Europa.

En skada kan uppkomma vid en plötslig förlängning av vävnad efter en traumatisk eller utdragen förkortning. Exempelvis vid en whiplash olycka eller fotledsvrickning.
Det behöver inte heller vara något så dramatiskt utan det kan räcka med att vi halkar till vilket ger en plötslig aktivitet av rygg och magmuskulatur. Den hastiga förlängningen av den förkortade muskulaturen stimulerar delar av muskelspolarna och leder till att muskelspolarna tolkar det som att muskeln är uttänjd fast den är förkortad. Detta blir ofta ett mycket smärtsamt tillstånd.

SCS -  utförs genom att undersöka specifika tenderpoints-smärtsamma punkter och placera muskeln eller leden i en smärtfri position där den påverkade muskeln är så kort som möjligt. Denna position hålls stilla i 90 sekunder och därefter tar terapeuten långsamt tillbaka muskeln eller leden till normalposition. Genom att göra detta normaliseras den avvikande neurologiska aktiviteten i den påverkade vävnaden.
Därmed normaliseras ledens rörlighet och det leder till minskad svullnad, minskad smärta och förbättrad cirkulation.

SCS - kan användas vid behandling av ryggsmärta, ischiassmärta, nacksmärta, huvudvärk, idrottsskador, revbenssmärta, smärta i bröstrygg, smärta i övre och nedre extremiteter.


SCS -  används som ett komplement till justering eller som ett alternativ till justering.

Läs mer;
http://en.wikipedia.org/wiki/Strain_and_counterstrain