Om behandlingarna

Om SPA

Massage är en gammal fysikalisk behandlingsmetod. Långt innan människan blev beroende av läkemedel och invecklad i medicinsk teknologi för att bekämpa skador och sjukdomar användes massage, ofta tillsammans med örter och naturmedel, för att bota både fysiska och psykiska lidanden.

"Massage är lika gammal som människan" är ett ofta använt uttryck.

De äldsta skriftliga bevis som finns dokumenterade för hur massage användes som behandlingsform är närmare 5000 år gamla och kommer från Kina.

För läkarna i det antika Grekland och Rom var massage ett av de viktigaste sätten att motverka och läka fysikaliska problem samt för att lindra smärta.

Hippokrates, "läkekonstens fader" skrev så här på 400- talet f. Kr: "Läkaren måste vara duktig på många saker, men särskilt på att knåda. För knådningen kan binda fast en led som är för lös och lösa upp en led som är för stel" 

Dagens moderna massageterapi, som används av professionella yrkesmassörer, grundlades i början av 1800-talet av svensken Per-Henrik Ling (1776-1839). Ling som var läkare och fäktmästare utarbetade en metod som bestod av massage som kompletterades med olika gymnastiska rörelser (Ling-gymnastik) med syfte att förebygga olika funktionsstörningar. Metoden blev kallad för den "svenska läkegymnastiken".
Per-Henrik Ling grundade 1813 GCI - nuvarande GIH (gymnastik och Idrottshögskolan) och fick där tillstånd att införa massage på schemat. Detta sågs som ett accepterande av massagen som professionell behandlingsform. 
Mer om massage www.svenskmassage.nu

MassageVåren 2001 utbildade jag mig inom spabehandlingar på Sturebadet, Stockholm www.sturebadet.se Sedan 2006 har jag arbetat med olika kroppsbehandlingar såsom

bodyscrubb, kurbad, olika lerinpackningar bl.a. chokladbehandling och coppning/Sliming behandlingar. 

Vad är SPA? 

Historia
Ordet Spa kommer från en kurort i Belgien som heter just SPA. På 1700-talet hade kurorten sin storhetstid och människor ur alla samhällsklasser från hela världen kom för att bada de hälsosamma termalbaden från varma källor. Många badade för att bli botade från sina sjukdomar. SPA var en av de mest berömda kurorterna vid den tiden och samtida med Baden-Baden, Bath, Karlsbad och Marienbad.

Termalbaden har en lång och rik historia. Man vet att redan på romartiden användes termiska bad. Romerska bad var mycket praktfulla, kejsarna ville visa lyx, storhet, lust och njutning. Där man förmodligen bodde på termiska baden mellan krigstågen. Här fanns även bibliotek och matsalar. Då romarna levde ett liv i njutning och överflöd, uppstod senare en ny behandlingsform som kom att bli en motsats, där ofta överviktiga sjuka romare sökte hjälp.

I Sverige har vi också inspirerats av de mineralrika vattnen och många brunnsorter skapades just på 1600-1700 -talet. Här drack man kallt mineralvatten ("att dricka brunn") och man åkte till kända kurorter för rehabilitering.

Läkaren Urban Hjärne var den som startade den första brunnsorten i Sverige, Medevibrunn i Östergötland. Han klassificerade brunnsvatten i Sverige efter att ha lärt sig detta av balneologer i Europa.

Idag Ordet SPA lanserades av amerikanarna för ca 15 år sedan. I Sverige har vi använt ordet sedan 1989. Om du besöker ett SPA idag kommer du till en friskvårdsanläggning som bygger på den europeiska kurtraditionen. Det finns en helhetssyn när det gäller kropp och själ, där dessa fyra hörnstenar ingår;

1 Hälsosam föda 2 Träning 3 Mental balans 4 God ansikts- och kroppsvård

Dessa olika delar måste samverka på ett tydligt och levande sätt för att ett Spa skall fungera på ett holistiskt sätt. Människor åker dit för att bli omhändertagna, uppleva lite lyx och flärd, förbättra konditionen, gå ned i vikt. Orsaken till ett besök kan variera.

I Sverige har vi börjat förstå innebörden av dessa anläggningar och intresset har blivit mycket stort att både besöka och öppna ett SPA.

Salus per Agua ...hälsa genom vatten